Mit kell enni a tünetek enyhítésére

Mit kell enni a tünetek enyhítésére

Míg a kutatás még mindig a korai szakaszában van, egyes tanulmányok azt sugallják, hogy az étkezési változások segíthetnek az időszak tüneteinek csökkentésében.

Bizonyos esetekben a tőzsdén kívüli (OTC) gyógyszerek elősegíthetik az olyan időszak tüneteinek, mint a puffadás és a fájdalom szabályozását. De egy személy más lépéseket tehet a tünetek enyhítése és a menstruáció során történő általános egészségének támogatása érdekében. Ez a cikk az olyan ételeket vizsgálja, amelyeket az embereknek enniük kell a korszakuk alatt, hogy megkönnyítsék a tüneteket.

A legjobb ételek az időszak tüneteinek enyhítésére

Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a specifikus ételek segíthetnek enyhíteni bizonyos időszak tüneteit. A nők egészségéről szóló iroda szerint az egyének kb. 90% -a tapasztal premenstruációs tüneteket, például:

  • Periódus fájdalom vagy dysmenorrhea
  • Alsó hátfájás
  • Hangulási ingadozások
  • Székrekedés vagy hasmenés
  • Mell érzékenysége

Az alábbiakban néhány olyan étel, amely a bizonyítékok szerint megkönnyítheti az időszakhoz kapcsolódó tüneteket.

Gyümölcsök és zöldségek

Míg a gyümölcs és a zöldségek a tápanyagok és a rost létfontosságú forrása bárki étrendjében, ezek különösen hasznosak lehetnek a menstruáció során.

A spanyol egyetemi hallgatók 2018. évi tanulmánya azt találta, hogy a vegetáriánus étrend, és egyszerűen több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztott, kevesebb görcsnek és csökkent menstruációs fájdalomnak felel meg.

Ez igaz volt a szerzők megvitatott számos tanulmányában, de úgy tűnik, hogy ez nem javította az endometriosisban szenvedő emberek tüneteit.

Víz

Elegendő víz ivása nélkülözhetetlen az egészséghez, és a menstruáció során csökkentheti a kiszáradás fejfájásának valószínűségét. Ez megakadályozhatja, hogy megtartsa a vizet és puffadjon.

Az amerikaiak számára a 2015-2020-as étrendi iránymutatások nem javasolják a napi vízfelvétel beállítását. Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) azonban azt javasolja, hogy naponta 6–8 szemüveget igyon.

Hal és tenger gyümölcsei

lazac, tonhal, szardínia és osztriga gazdag omega-3 zsírsavak forrásai. Ezek a tápanyagok csökkenthetik a test gyulladását, és elősegíthetik az időszak fájdalmát.

A 2012-es tanulmány az omega-3 kiegészítés hatását vizsgálta a 18–22 éves nők menstruációs fájdalmának intenzitására.

Az egyik csoport omega-3 kiegészítőket vett fel, míg a másik csoport placebót kapott. Az Omega-3 csoport résztvevői a fájdalom intenzitásának jelentős csökkenését tapasztalták. Kevesebb adag ibuprofént vettek a fájdalom kezelésére. Egy 2014. évi tanulmány megjegyezte, hogy az omega-3S csökkentheti a depressziót is. Ez előnyös lehet azok számára, akik a hangulati ingadozásokat és az alacsony hangulatot tapasztalják meg a korszakuk körül.

Egyéb ételek, amelyek omega-3-okat tartalmaznak:

  • lenmag és lenmagolaj
  • chia magok
  • algaolaj
  • szójabab és repceolaj
  • Erősített ételek, beleértve néhány joghurtot, gyümölcslevet és növényi alapú tejet

sötét csokoládé

A sötét csokoládé ízletes, jó vas- és magnéziumforrás.

Elegendő vas fogyasztása segíthet a vashiányok megelőzésében. A menstruáció miatt a vas szintje merülhet, mivel az ember elveszíti a vért, és anémiát okozhat a nagyon nehéz periódusú embereknél. A Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) szerint a nehéz periódusú vagy menorrhagia -ban szenvedő emberek menstruációs ciklusonként lényegesen több vas veszítenek, mint a „normál menstruációs vérzés”.

A sötét csokoládé 1 uncia tálalása 3,4 milligramm (mg) vasat tartalmaz. Ez a felnőtt nőstények számára az ajánlott 18 mg -os bevitel kb. 19% -át teszi ki.

Ezenkívül a sötét csokoládé magnézium -lendületet biztosít. Egy 2015 -ös tanulmány szerint a magnéziumhiányos egyének nagyobb valószínűséggel tapasztaltak súlyos PMS tüneteket.

lencse és bab

A lencsek és a bab egy másik vasforrás és magas fehérje. A elegendő fehérje étkezése nélkülözhetetlen az egészséghez, és a menstruáció során segíthet a kevésbé egészséges lehetőségek iránti vágy megfékezésében. A

hüvelyesek szintén tartalmazzák az alapvető ásványi cinkt. Egy 2007 -es tanulmány megállapította, hogy a cink megkönnyítheti a fájdalmas periódusgörcsöket.

élelmiszerek a

elkerülése érdekében, csakúgy, mint egyes ételek megkönnyíthetik az időszak tüneteit, mások még rosszabbá tehetik őket. Ezek általában olyan ételek, amelyek gyulladást vagy puffadást okoznak.

Az elkerülendő ételek a következők:

  • Magamigetű, nagyon feldolgozott ételek, más néven ultrafeldolgozott ételek
  • Magas cukortartalmú ételek
  • Fehér liszt felhasználásával sütött áruk, például fehér kenyér vagy tészta Periódushoz kapcsolódó puffadás és súlygyarapodás. Egy 2019. évi tanulmány megjegyezte, hogy a nátriumbevitel növelése miatt az ember nagyobb valószínűséggel élvezheti a puffadást. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a tanulmány általában a puffadásra, nem pedig az időszakhoz kapcsolódó puffadásra került.

    Az American Heart Association azt jelzi, hogy általában a legtöbb embernek napi legfeljebb 1500 mg nátriumot kell ennie. A nátriumszint ezen szint alatt tartása segíthet csökkenteni a puffadást.

    Bármely étel gyorsabban véget vethet a menstruációmnak?

    Bár ezen a területen hiányzik a kutatás, úgy tűnik, hogy a specifikus tápanyagokat tartalmazó ételek lerövidíthetik az időszak hosszát.

    Az egyik példa a B6 -vitamin. Egy 1983. évi tanulmány megállapította, hogy ez a vitamin csökkenti az ösztrogént, és növeli a progeszteront, kiegyensúlyozva a menstruációs hormonokat. Ez potenciálisan csökkentheti az időszak időtartamát és megkönnyítheti a PMS tüneteit.

    B6 -vitamin létezik különféle ételekben. A leggazdagabb források közé tartozik a halak, a szerves húsok, a burgonya és a keményítőtartalmú zöldségek.

    Bár ritka, a mirtusz gyümölcsszirup is segíthet. A 30 résztvevőről szóló 2014. évi tanulmány azt találta, hogy a szirup napi adagja csökkentette a vérzési napok számát a vizsgálati résztvevőkben, miközben enyhítette a fájdalmat. A kis minta mérete azt jelenti, hogy további kutatásokra van szükség annak megerősítéséhez, hogy a mirtusz gyümölcsszirup csökkentheti -e a vérzést és a fájdalmat.

    mikor kell kapcsolatba lépni egy orvossal

    míg sok menstruációs tünet gyakori, az embereknek kapcsolatba kell lépniük a menstruációs ciklusukról, ha tapasztalják:

    • Vérzés Szex után
    • Szabálytalan periódusok
    • Folt vagy vérzés az időszakok között
    • Vérzés menopauza után
    • Nehéz vérzés
    • Vérzés vérzés Ez 7 napnál hosszabb ideig tart
    • Súlyos fájdalom vagy germivir rendelés YOURURL.com fájdalom, amely nem tűnik el a tőzsdén kívüli fájdalomcsillapítókkal

    Összegzés

    Egyes étrendi változások megkönnyíthetnek A menstruációs tünetek egyes embereknél, vagy segítenek egészséges maradni az időszakuk során.

    Például a vasban gazdag ételek fogyasztása elősegítheti a vasáruházak feltöltését, ha egy személy vért veszít. Más ásványi anyagok, például magnézium és cink segíthetnek enyhíteni a tüneteket.

    Az embereknek beszélniük kell egy orvossal a súlyos vagy szabálytalan időszakokról, mivel lehetnek olyan mögöttes állapotuk, amely részesülhet az orvosi kezelésből.

    • Táplálkozás/étrend
    • A nők egészsége/nőgyógyászata

    Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési iránymutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatásokból származnak. intézmények, orvosi folyóiratok és egyesületek. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

    szerkesztői politika elolvasásával.

    Contents